Головна Блог Статті Новини Що таке портативна зарядна станція: види та сфери використання?
Vnedorognik.ua logo

Що таке портативна зарядна станція: види та сфери використання?

Категорія:

В умовах віялових відключень все більше українців замислюються про власну енергонезалежність. Великим попитом сьогодні користуються повербанки та генератори. Кожен пристрій має свої плюси та мінуси.

Повербанки компактні, мобільні можуть використовуватися в будь-яких умовах. Але їх ємність та потужність відносно невелика. Вони підходять для планшетів, телефонів, «розумних» годинників та аналогічних споживачів.

Для забезпечення електрикою побутової техніки, котлів використовуються генератори. На ринку є моделі практично на будь-яку потужність. Генератори дозволено встановлювати лише на відкритій місцевості. Вони видають досить високий рівень шуму. Це накладає обмеження використання. До мінусів можна віднести і ціни на паливо, що зростають.

Але якщо потрібно потужний і універсальний пристрій для зарядки. На цю роль підходить зарядна портативна станція. Її можна використовувати у квартирі, на природі. Потужність та ємність дозволяють довгий час живити побутові прилади, заряджати відразу кілька гаджетів паралельно. Саме про портативні електростанції і йтиметься у цьому матеріалі.

Що таке портативна зарядна станція: види та сфери використання?

Як влаштовано зарядну станцію?

Якщо спростити термінологію, то зарядна станція – це покращений повербанк. Вона не виробляє електричну енергію, а виступає у ролі накопичувача. Всередині встановлено ємну акумуляторну батарею з великим експлуатаційним ресурсом.

Станція передбачає наявність різних портів живлення споживачів. У тому числі є розетка 220 Вольт. Немає потреби в пошуку відповідних адаптерів. Електростанція повністю екологічна, не дає шуму, не виділяє шкідливі речовини.

Сучасні портативні станції підтримують 3 типи зарядки:

  • Через мережеву розетку;
  • За допомогою сонячної панелі;
  • Через прикурювач автомобіля.

Залежно від характеристик моделі та способу заряджання заповнення заряду відбувається за 1-6 годин.

Виробники використовують різні алгоритми та технічні рішення, які захищають споживачів від перевантажень, стрибків напруги.

Варіанти використання зарядних станцій

Моделі малої потужності (в межах 200-700 Вт) підходять для забезпечення струмом ноутбуків, роутерів, смартфонів та аналогічної техніки. Також з їх допомогою можна живити невеликі світлодіодні лампи та газовий котел.

Пристрої потужністю 700-2000 Вт рекомендовані для бойлерів, кондиціонерів, морозильних камер, насосів. Для забезпечення електрикою всіх домашніх споживачів потрібні моделі потужністю 5 кВт та вище.

Портативні станції можуть використовуватися як резервне джерело живлення в домашніх умовах, магазинах, майстернях. Також вони підходять на роль основного джерела електрики в місцях, де мережі немає взагалі. Електростанції актуальні на пікніках, виїзних заходах, походах. Якщо додатково придбати сонячні панелі, з електрикою не виникне проблем протягом багатьох днів.

Зарядні станції сьогодні широко використовуються у військовій сфері. Вони допомагають солдатам заряджати тепловізори, безпілотники та інше обладнання у польових умовах.

Варіанти використання зарядних станцій в домашніх умовах

Основні та допоміжні функції зарядних станцій

Портативні станції в середньому важать 3-7 кілограмів, що робить їх зручними для транспортування. Компактний корпус не займає багато місця в приміщенні, легко розміщується в багажнику. Виробники оснащують свої пристрої зручними ручками для перенесення або спеціальними чохлами з лямками. Багато моделей можуть віддавати, як змінний, так і постійний струм, залежно від потреб споживача. Також сьогодні з'являється все більше електростанцій із функцією швидкого заряджання, а деякі пристрої підтримують і бездротову зарядку.

Портативні станції не потребують обслуговування, як у випадку з генераторами. Все, що потрібно від користувача, вчасно заряджати пристрій, не допускати механічних пошкоджень.

Додаткові опції:

  1. Вбудований дисплей. Полегшує контроль за процесами. Він може виводитися поточний заряд станції, сумарна потужність підключених споживачів, кількість циклів зарядки.
  2. Інтеграція із системами «розумний дім». Функція знадобиться у разі відключення електрики. Система самостійно перемикається із звичайної мережі на зарядну станцію та назад.
  3. Управління у вигляді додатка. Опція відкриває широкі можливості контролю за роботою міні-електростанції з відривом.

Чим більше функцій передбачає зарядна станція, ціна на неї дорожча. Тому при покупці необхідно визначитись, які опції важливі, а від яких можна відмовитись.

Порівняльна таблиця портативних зарядних станцій

Модель зарядної станції Anker 521 PowerHouse Jackery E240 EcoFlow River 2 Bluetti EB3A
Ємність 256 Вт/год 240 Вт/год 256 Вт/год 268 Вт/год
AC Потужність 200 Вт 200 Вт 300 Вт 600 Вт
AC Порт US/JP - 2
EU/UK/CN- 1
1 1 2
USB-A 2x12 Вт 2x12 Вт 2x12 Вт 2x15 Вт
USB-C(PD) 1x60 Вт 1x42 Вт 1x60 Вт 1x100 Вт
AC Вхідна потужність 65 Вт 42 Вт 360 Вт 600 Вт
Потужність
(MPPT)
65 Вт 60 Вт 110 Вт 200 Вт
Термін служби батареї (цикли) 3000 500 3000 2500
Тип батареї LiFePO4 Lithium LiFePO4 LiFePO4
Вага 8.2 lb/3.7 кг 6.6 lb/3.1 кг 7 lb/3.5 кг 10 lb/4.6 кг
Режим енергозбер.
LCD дисплей
Ambient Bar
Smart розетка
Smart APP Control

Параметри вибору переносних електростанцій

Основний критерій вибору – потужність. Розраховується вона в такий спосіб – необхідно підсумувати потужність усіх приладів, які підключатимуться. У характеристиках міні-електростанцій звертають увагу саме на вихідну потужність, а не номінальну. Рекомендується придбати моделі з невеликим запасом за цим параметром. Найбільшим попитом на українському ринку користуються станції потужністю 600-1500 Вт. На частку припадає приблизно 80 % продажів.

Другий важливий параметр - ємність акумулятора та його типу. Місткість вказує на кількість енергії, що зберігається в батареї. Як і з потужністю тут важлива ємність на виході. Вона може відрізнятися від ємності самої батареї меншу сторону, т.к. на зберігання та передачу енергії витрачається внутрішній ресурс.

Тип акумулятора визначає термін експлуатації. Зарядні станції комплектуються такими батареями:

  • Li-ion та NMC – середній ресурс становить 800 циклів;
  • LIFePO4 - ресурс перевищує 2000 циклів.

Також при купівлі станції звертають увагу на варіанти заряджання, число та тип роз'ємів, комплектацію. Тут все індивідуальне.

Популярні бренди зарядних станцій в Україні

На українському ринку представлено понад 10 виробників міні-електростанцій. Одним із лідерів є ANKER. Компанія є однією з небагатьох, хто використовує акумуляторні батареї типу LIFePO4. Зарядні електростанції АНКЕР (power station) можуть прослужити до 10 років за умови щоденного використання. Лінійка включає пристрої різної потужності та ємності. Окремі моделі підтримують опцію встановлення додаткового акумулятора.

Інші переваги електростанцій ANKER:

  • Швидка зарядка споживачів;
  • Багатий вибір портів – Type-C, USB-C, USB-A, розетка 220 Вольт тощо;
  • Вбудовані світлодіоди як додаткове джерело освітлення;
  • Інформативний дисплей з виведенням всіх показників струму;
  • Швидка підзарядка від фірмових сонячних батарей;
  • Режим збереження енергії – як тільки всі споживачі заряджені, станція автоматично переходить у сплячий режим, що збільшує час роботи.

Хороші відгуки мають зарядні станції JACKERY. Найчастіше їх купують у комплекті із сонячними панелями. Сонячні батареї бренду мають показники ефективності на рівні 23%. Усі моделі відрізняються компактними розмірами. Вбудовані контролери та інвертори відповідають за стабільну синусоїду струму.

До ТОП найкращих зарядних станцій входять і моделі українського виробника БандераПавер. Він виготовляє зарядні станції під брендом Bandera Power. Продукція компанії орієнтована переважно на військових. Станції мають зменшену вагу, що робить їх зручними для перенесення на великі відстані. Він одночасно виступають джерела електроенергії та освітлення.

Купити популярні зарядні станцій в Україні

Зарядні станції дозволяють мінімізувати негативний вплив відключень електрики, користуватися різним обладнанням у польових умовах. При виборі відповідної моделі орієнтуйтеся на вищезазначені критерії. Додаткову консультацію можна отримати у співробітників нашого магазину.

Підписуйтесь на наші соцмережі


tiktok

Автор: Аліна Закордонець

Сподобався матеріал? Так (2) Ні (0)
Рейтинг:
Теги:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!

Доброго дня! Дуже дякую за зрозумілі настанови та коментарі.

Олексій • 24.11.2023