Головна Блог Статті Новини Як перевірити амортизатори
Vnedorognik.ua logo

Як перевірити амортизатори

Категорія:

Амортизатори зазвичай є особливо клопітними деталями, які потребують підвищеної уваги. Періодична перевірка амортизаторів у фахівця - обов'язкова процедура для власника позашляховика. Навіть якщо не виникає ніяких проблем, амортизуючі установки варто перевіряти на справність на СТО регулярно.

Діагностика

Власник позашляховика може самостійно визначити несправність в системі, посилаючись на ознаки:

  • при ході колеса вниз виникає гучний різкий стук;
  • дуже гучне подолання нерівностей дороги, навіть незначних;
  • розгойдування кузова при неспішному подоланні горбів і вибоїн;
  • нерівномірне зношування шин;
  • автомобіль мляво гальмує;
  • витік рідини, що характеризується замащуванням корпусу стійки.

Якщо такі ознаки виникли, це ще не означає, що пристрій повністю непридатний. Машина ще працює при деяких варіантах несправності. Але така їзда може бути чревата наслідками.

Коли знос досяг критичного стану, власник авто може не визначити самостійно поломку. Щоб вирішити цю проблему, варто звернутися до досвідченого автомеханіка. Зовні зношений елемент має залишки масла, механічні пошкодження штока, зношені втулки.

Як перевірити стійки

Щоб здійснити належну перевірку стійок, слід звернутися на СТО. Тут є спеціальний діагностичний спосіб - стенд. Застосовуючи прилад, можна задати транспортному засобу вертикальні коливання з різною частотою. Різна амплітуда є своєрідною імітацією реальної їзди по нерівностях. Природним чином колеса реагують на такий вплив. Електронний мозок стенду виробляє визначення ефективності функціонування амортизувальних пристроїв.

Кваліфікований працівник СТО знає, як правильно діагностувати поломку. Також він розшифрує дані діагностичного стенда. Інформація про роботу пристрою виводиться на екран або принтер. Залишкова ефективність вимірюється у відсотках.

Оцінивши дані вимірювань приладу, слід прийняти рішення про подальші дії щодо вузла, так як перевірити стійки амортизатора потрібно обов'язково при виникненні підозри поломки.

Наслідки неполадок

Амортизуючий вузол призначений для притуплення коливань, що виникають при русі позашляховика по дорозі. Механізм побудований на перетворенні механічної енергії в теплову. Ресори, торсіонні вали, подушки, пружини - супутні комплектуючі деталі, які працюють в комплексі зі стійками.

Водій зобов'язаний проводити систематичну діагностику, так як перевірити амортизатор на працездатність - відповідальна справа. Елемент має властивість виходу з ладу. Чим швидше власник авто помітить неполадки, тим менше коштів буде витрачено згодом. Адже відновлення автомобіля після цього - дороге задоволення.

Поломка амортизує пристрої має свої наслідки.

  1. Дисбаланс колеса в комплексі із зношеним вузлом амортизації сприяє інтенсивному стиранню шин.
  2. Розбиваються ступичні підшипники.
  3. Деталі підвіски просто виходять з ладу.Всі елементи системи повинні працювати в комплексі і бути справними.
  4. Знижується ресурс роботи гальмівного пристрою. Гальмівні диски і колодки піддаються моментальному зносу.
  5. Виникнення аварійних ситуацій. Стан несправності елемента амортизації провокує збільшення довжини гальмівного шляху.

Правильна своєчасна діагностика деталей має особливу важливість, так як перевірити знятий амортизатор - важливий відповідальний крок. Від цього залежить комфортність їзди і безпека.

Купити комплектуючі деталі на позашляховик

Розібравшись, як перевірити зняті амортизатори, слід купити новий елемент при необхідності простої заміни. Наш інтернет-магазин «Позашляховик» пропонує якісні вироби від популярних виробників за доступною ціною.

Підписуйтесь на наші соц мережі


tiktok

Автор: Аліна Закордонець

Сподобався матеріал? Так (2) Ні (0)
Рейтинг:

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Рекомендуємо придбати