Головна Блог Статті Новини Види автомобілів: Розбираємось з типами кузовів автомобілів
Vnedorognik.ua logo

Види автомобілів: Розбираємось з типами кузовів автомобілів

Категорія:

Якщо ви автолюбитель або прагнете вибрати авто для своїх потреб, вам напевно цікаво, які типи автомобілів існують та який з них краще підійде саме для вас. Повідомлення про перший автомобіль датується 1885 або 1886 роком. За більш ніж століття автомобілі пройшли довгий шлях розвитку. І оскільки автомобіль є одним з найважливіших винаходів усіх часів, давайте дізнаємося про нього все, що можемо.

Прочитавши цю статтю ви дізнаєтеся про найпопулярніші типи автомобілів, трохи історії та найкращий автомобіль для вас.

Як класифікуються автомобілі?

Цей список типів автомобілів не є вичерпним, але він включає в себе найпоширеніші способи класифікації автомобілів. Майте на увазі, що автомобіль не обмежується однією категорією транспортного засобу.

Чим більше ви розберетеся в класифікаціях автомобілів, тим краще ви зрозумієте галузь в цілому і те, які типи або моделі автомобілів найкраще підходять для вас.

Найпоширеніші класифікації автомобілів:

Автомобілі збираються, проектуються та конфігуруються по-різному, що призводить до різного досвіду водіння. Стилі кузовів і призначення автомобілів нерозривно пов'язані між собою.

Наприклад, купе і хетчбек мають абсолютно різні можливості.

Одного лише розміру автомобіля недостатньо для того, щоб вирішити, який автомобіль купити, але ви повинні взяти його до уваги. Вивчаючи цей текст ви можете виявити, що деякі розміри автомобілів вражають, а інші здаються вам просто смішними.

Кожна модель автомобіля була створена або налаштована з певною метою. Наприклад, деякі автомобілі призначені для перегонів, а інші - для перевезення десятків людей.

Деякі автомобілі люди ніколи не будуть водити кожного дня, тому що їхнє призначення не відповідає їхньому стилю життя.

Всі автомобілі вписуються в шкалу доступності. Існують різні класифікації автомобілів для будь-якого бюджету. Незалежно від того, чи має хтось строгий або щедрий бюджет, виробники створюють автомобілі з урахуванням їхніх потреб.

Оскільки розмови про зміну клімату, відновлювані джерела енергії та навколишнє середовище стають все більш поширеними, ця категорія розширюється прямо на наших очах. Кожен автовиробник впроваджує "зелені" ініціативи, щоб зменшити викиди та розширити межі автомобільних інновацій.

Деякі автомобілі створюються виключно для швидкості, керованості та зовнішнього вигляду. Автовиробники не завжди були першовідкривачами спортивних автомобілів і черпали ідеї від пересічних вуличних гонщиків.

Які найпопулярніші типи кузовів автомобілів?

Седан

Седан

Седани - це класичні сімейні автомобілі. Цей тип автомобілів має чотири двері, випускається в декількох розмірах і включає в себе конфігурацію з трьома секціями. Конфігурація з трьома відділами означає, що двигун, салон і вантажний відсік мають окремі простори. Це найбільш поширений кузов, шо допомагає економити паливо, оскільки седани мають рівномірний розподіл ваги. Honda Civic - це класичний представник седану.

Купе

Купе

Традиційно купе вважається спортивним дводверним автомобілем з мінімальним салоном і багажним відділенням. Привабливість цього транспортного засобу полягає в елегантному зовнішньому вигляді та продуктивності, яку він пропонує водіям. Деякі автовиробники вважають свої чотиридверні автомобілі купе через їхню похилу лінію даху. Проте це визначення не є загальноприйнятим серед автолюбителів. Купе найкраще підходять для бездітних одинаків і пар. Audi A5 є представником купе.

Позашляховик (SUV)

Позашляховик

Незалежно від того, чи збираєтеся ви подорожувати по бездоріжжю, чи вам потрібен додатковий простір для салону та вантажу, позашляховики задовольнять обидві вимоги. Позашляховик має високий дорожній просвіт і висоту сидінь. Конструкція кузова на рамі дозволяє позашляховикам протистояти скручуванню під дією крутного моменту, роблячи керованість стабільною та передбачуваною на нерівній місцевості. Toyota Highlander - представник позашляховика.

Кросовер або паркетник (CUV)

Кросовер

CUV, також відомий як кросовер або компактний позашляховик, забезпечить вам просторий салон позашляховика та керованість автомобіля, яку ви шукаєте. Незважаючи на те, що CUV мають однооб'ємний кузов, як у легкового автомобіля, їхній дорожній просвіт є вищим, що чудово покращує оглядовість. Ви також насолоджуватиметеся кращою економією пального, ніж у позашляховика. Mazda CX-5 є кросовером.

Хетчбек

Хетчбек

Подумайте про хетчбеки як про рівень автомобілів між седанами та позашляховиками. Він вищий, ніж седан, з більш містким багажником, але салон не такий великий, як у позашляховика. Хетчбек називають 3-дверним або 5-дверним автомобілем через двері багажника, які піднімаються вгору щоб відкрити вантажний відсік. Чому б просто не купити CUV? Хетчбек більш спортивний, ніж кросовер, завдяки низькому центру тяжіння, має бюджетну ціну і простий в обслуговуванні. Volkswagen Polo є різновидом хетчбека.

Універсал

Універсал

Уявіть собі універсал, також відомий як хетчбек з більш розширеним вантажним відсіком. Універсал їздить як седан і має шасі седана, але також має достатньо місця для перевезення вантажу. Цей тип автомобілів має універсальний салон, що дозволяє складати сидіння і отримати купу простору всередині. Audi RS6 - це представник типу універсалів (У Audi моделі цього типу мають назву Avant).

Кабріолет

Кабріолет

Виграшна особливість кабріолета - це його дах, що здатний зніматися чи зїзджати. Дах може бути жорстким або м'яким. Салони кабріолетів часто двомісні. Якщо ви неодружені або живете в парі без дітей, стильний кабріолет може стати для вас ідеальним автомобілем.

Пікап

Пікап

Якщо вам потрібна робоча конячка, зверніть увагу на такий тип легкового автомобіля як пікап. Кабіна пікапа вміщує від двох до шести осіб і має відкритий вантажний відсік, який називається кузовом. Вони можуть долати пересічену місцевість, перевозити і буксирувати важкі вантажі так часто, як вам потрібно. Пікапи бувають легкі та важкі. Dodge Ram 1500 - це відомий представник класу пікапів.

Фургон

Фургон

Ці великі авто призначені для перевезення великої кількості людей або вантажу. Замість багажника в них є велика площадка позаду, і вони можуть перевозити 20 осіб або декілька тонн вантажу. Фургони широко використовуються для сімейних поїздок, як маршрутні таксі та в комерційних цілях.

Як класифікуються автомобілі за розміром?

  • Мікрокари або Кей кари

Мікрокари

Кей кари - це найменші за розміром автомобілі. Ці транспортні засоби не набули популярності в США, але в інших частинах світу, таких як Японія, Індонезія та Європа, їх люблять. Ці автомобілі мають крихітні двигуни, вміщують двох людей і мають три або чотири колеса.

  • Субкомпакти та компактні автомобілі

Субкомпакти

Субкомпактні та компактні авто забезпечують базові потреби водіїв. Навіть коли ці автомобілі зовсім нові, вони доступні за ціною для більшості водіїв. Салон і багажний відсік цих типів автомобілів не відрізняються особливою місткістю, але вони чудово підходять для паркування в місті та економно витрачають паливо. Субкомпактні та компактні автомобілі - чудовий вибір для одиноких людей, які живуть у місті.

  • Середньорозмірні та повнорозмірні автомобілі

Повнорозмірні

Середньорозмірні автомобілі - це середня ланка, тобто не надто маленькі і не надто великі. Повнорозмірні автомобілі - це найбільші седани, які ви можете придбати. Середньорозмірні та повнорозмірні розміри також застосовуються до позашляховиків.

  • Подовжені автомобілі (LWB)

Подовжені автомобілі (LWB)

Цей тип розміру зарезервований для преміум седанів, позашляховиків та пікапів. Такі автомобілі пропонують максимальну кількість простору для повсякденних справ водія.

Як автомобілі класифікуються за призначенням?

Сімейні автомобілі

Сімейні автомобілі

Автомобільна промисловість, коли говорить "сім'я", зазвичай має на увазі двох дорослих, які доглядають за декількома дітьми. З огляду на це, будь-який автомобіль з достатнім простором для зростаючої сім'ї вважається сімейним автомобілем. Мінівени, позашляховики та повнорозмірні седани - це транспортні засоби, спеціально створені для сімей. Такі автомобілі оснащені інформаційно-розважальними системами, безліччю відсіків, кількома рядами сидінь тощо.

Спортивні авто

Спортивні авто

Спортивні підготовлені автомобілі призначені для змагань. Вони мають потужні двигуни, виняткову керованість і вражаючий зовнішній вигляд. Цей тип автомобілів не для пересічного водія, що пояснює їхню високу ціну - подумайте про 40 000 доларів тільки за один двигун. Щоб правильно керувати гоночними автомобілями, потрібно пройти курси та отримати багато практики на спеціально відведених для цього місцях - треках.

Комерційні автомобілі

Комерційні автомобілі

Комерційний транспорт допомагає людям вести бізнес, тобто людина або компанія отримує гроші за перевезення товарів або людей. Вантажні та пасажирські мікроавтобуси, пікапи та фургони - це комерційні транспортні засоби, які використовуються для важких умов експлуатації і можуть бути налаштовані за вашим бажанням.

Концепти

Концепти

Ці типи автомобілів - це ідея, втілена в життя, але не вироблена в масовому масштабі. Автовиробник представляє її громадськості щоб оцінити реакцію та показати своє бачення. Вони вирішують, чи буде прототип автомобіля запущений у виробництво, чи продовжуватиметься його вдосконалення, або ж відмовляться від задуму. Ці транспортні засоби є радикально нетрадиційними за технологією, дизайном і корисністю.

Шоу-кари

Шоу-кари

Будь-який автомобіль з дивовижною кастомізацією, рідкісний або суперунікальний може стати шоу-каром. На ньому не їздять, а виставляють на показ. Наприклад, шанувальник Ford Mustang Shelby першого покоління може купити такий автомобіль і зберігати його або виставляти на автошоу.

Екзотичні автомобілі

Екзотичні автомобілі

Екзотичні автомобілі не мають собі рівних за характеристиками, комфортом і вражаючим зовнішнім виглядом. Цей тип автомобілів існує в обмеженій кількості, коштує від $100 000 і вище, і вимагає астрономічно високих витрат на обслуговування. Технічне обслуговування та запчастини для таких автомобілів коштують від $8 000, і це лише за мінімальними цінами. Ferrari та Lamborghini є найбільш поширеними екзотичними автомобілями.

Позашляховики

Позашляховики

Позашляховик - це найкращий тип автомобіля для їзди по бездоріжжю завдяки своїм шинам, повнопривідній трансмісії та винятковій системі підвіски. Ці автомобілі мають багато можливостей для комфортного пересування по пересічній, болотистій, кам'янистій та крутій місцевості.

Лімузини

Лімузини

Для розкоші замовте лімузин або… Лімузин. Це розтягнуті автомобілі з перегородкою між водієм і пасажирами. Лімузини мають безліч функцій, які забезпечують максимальну розкіш, наприклад, прохолодні напої, м'які шкіряні сидіння та високоякісну стереосистему.

Військові транспортні засоби

Військові транспортні засоби

Військовий автомобіль створений для бою з декількома шарами броні. Цей тип транспортних засобів здатен витримувати вибухи та кулі, перевозячи солдатів та вантажі. Ці транспортні засоби оснащені озброєнням для захисту солдатів під час нападу ворога.

Як класифікуються автомобілі за ціновим діапазоном?

Розкішні автомобілі

Розкішні автомобілі

Автомобілі з потужними характеристиками, максимальним комфортом, новітніми технологіями та плавним ходом - це автомобілі класу "люкс". Салон розкішного автомобіля оздоблений різними видами розкішних матеріалів, таких як замша та шкіра. Вам сподобаються сидіння з підігрівом та 4-сторонньою підтримкою попереку, що забезпечують оптимальний комфорт. Люди з високим рівнем доходу їздять на розкішних автомобілях. Страховий внесок на розкішні автомобілі зазвичай вищий, оскільки їх ремонт і заміна коштують дорого.

Автомобілі економ-класу

Автомобілі економ-класу

Авто цього класу доступні багатьом. Ціни на сам транспортний засіб і його технічне обслуговування роблять ці автомобілі легкими для бюджету. Цей тип автівок не завжди оснащений усіма наворотами, але він без проблем доставить вас з пункту "А" в пункт "Б". Вживані та сертифіковані автомобілі з пробігом також є чудовими економічними автомобілями. Вживані автомобілі - це транспортні засоби, які не були щойно випущені з виробництва.

Як класифікуються автомобілі за двигуном та паливом?

Як класифікуються автомобілі за типом палива

Автомобілі на природному газі

Автомобілі на газі стають все більш популярними, оскільки рух за зелену енергію набирає обертів у світі. Природний газ є поширеним джерелом палива і, на відміну від бензинових двигунів, згорає більш екологічно.

Дизельні автомобілі

Дизельні автомобілі використовують двигун внутрішнього згоряння, що працює на дизелі - більш густому паливі, ніж бензин. Замість того, щоб використовувати іскру, як бензинові двигуни, дизельні двигуни стискають повітря до гарячого стану і впорскують паливо, щоб викликати горіння. Дизельні двигуни були створені для роботи, тому вони зазвичай використовуються у важких транспортних засобах.

Транспортні засоби на бензині

Бензин - це легкозаймиста речовина, що отримується з нафтопродуктів. Сьогодні це найпоширеніший вид палива, на якому пересуваються мільярди автомобілів кожного дня. Проте схоже на те що бензинові та дизельні двигуни в автомобілях починають витісняти нові типи.

Електромобілі

Замість того, щоб перетворювати хімічну енергію в механічну, електромобілі перетворюють електроенергію в механічну за допомогою двигуна. Електромобілі стають все більш популярними серед виробників, оскільки запаси викопного палива вичерпуються. Крім того, цей тип транспортних засобів працює на чистій, зеленій енергії.

Гібридні автомобілі

Гібридні автомобілі працюють на електродвигуні, двигуні внутрішнього згоряння та рекуперативному гальмуванні. Цей тип автомобілів є ще однією альтернативою для водіїв, які хочуть мати транспортний засіб, що зменшує їхній вуглецевий слід. Деякі гібридні автомобілі є плагінами (з підключаємою гібридною установкою), а деякі ні.

Автомобілі на альтернативному паливі

Електромобілі на паливних елементах (FCEV) перетворюють водень в електрику, яка перетворюється на механічну енергію. Замість вихлопних газів цей тип автомобілів випускає водяну пару, що є більш безпечним для навколишнього середовища.

Як класифікуються автомобілі за характеристиками?

Спорткари

Спорткари

Спортивний автомобіль - це, як правило, купе або кабріолет з двома сидіннями і крутим зовнішнім виглядом. Ці автомобілі дорогі та мають шестициліндровий двигун з турбонаддувом, що забезпечує всю необхідну потужність для високопродуктивного автомобіля. Спортивні автомобілі також мають відмінну керованість, що робить їх чудовими на поворотах.

Маслкари (Muscle cars)

Маслкари

Масивні V-подібні двигуни V-8 приводять у рух масл-кари. Мускул-кари - це високопродуктивні американські автомобілі з великим кузовом, доступні за ціною для звичайних людей. Цей тип автомобілів був розроблений для драг-рейсингу. Шевроле Камаро - один з представників масл-карів.

Родстери та спайдери

Родстери

Обидва типи автомобілів є різновидами кабріолетів. Ці транспортні засоби походять з епохи коней і баггі. Родстер з тих часів - це кінь і баггі, які могли їздити міськими дорогами. Спайдер або "павук" - це баггі з маленькою каретою для двох і величезними колесами, що нагадують обриси павука.

Хот-роди

Хот-роди

Хот-род - це автомобілі початку 1900-х років, які були модифіковані для швидшої їзди. Цей тип транспортних засобів мав величезні автомобільні двигуни, які іноді можна було побачити. Хот-родів більше не виробляють, але вони все ще мають процвітаючу культуру.

Драгстери

Драгстери

Драгстер - це різновид гоночного автомобіля. Цей тип автомобілів використовує відцентрове зчеплення замість автоматичного або ручного. Вперше драгстери були побудовані в 1960-х роках і модифіковані з переднім розташуванням двигуна. Як ви можете побачити, тут немає місця для вантажу та сімʼї.

Підписуйтесь на наші соц мережі


tiktok

Автор: Максим Перепелиця

Сподобався матеріал? Так (6) Ні (1)
Рейтинг:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!

Все зрозуміло))

Слава • 09.02.2023