Головна Блог Статті Новини Типи диференціалів в автомобілі
Vnedorognik.ua logo

Типи диференціалів в автомобілі

Категорія:

Диференціал позашляховика - головна складова коробки передач, яка розподіляє крутний момент, спрямований від трансмісії між приводними валами, і дає можливість колесам рухатися з різною швидкістю. Основна його функція - здатність розділяти потужність, яка генерується двигуном на два самостійних потоки енергії. Які існують типи диференціала автомобіля, розглянемо в даній статті.

Функції

Під час поворотного маневру транспортного засобу відбувається зміна руху коліс. Пристрій трансмісії компенсує різницю швидкостей і дозволяє крутитися колесам без пробуксовки. При зміні характеру дорожнього покриття, піввісь починає крутитися з різною інтенсивністю, створюється певний крутний момент, який розподіляється по колесах в необхідному співвідношенні. Таким чином, вузол забезпечує рівні маневри автотранспорту.

Функціональний механізм

Основу вузла становить система шестерень, які встановлені на півосях, сателітах. Передача обертального моменту відбувається через головну шестерню. Режими роботи такі.

  1. На рівній дорозі колеса рухаються з однаковим опором, тому шестерінки не рухаються. Періоди їх обертання і шестерень-сателітів рівні.
  2. На повороті з'являється різниця зчеплення коліс з дорогою. Відбувається уповільнення однієї шестерні піввісь, що призводить в рух другу групу шестерень-сателітів, які забезпечують пересування другої півосі, прискорюючи її. Зміна переміщення шестерень впливає на співвідношення швидкостей коліс, що захищає їх від прокручування;
  3. Робота коліс на слизькому покритті або якщо вони застрягли, проходить або при відсутності, або з максимальним опором відповідно. Пристрій дозволяє домогтися перерозподілу потужностей таким чином, що одне колесо буде стояти, друге - рухатися в два рази швидше (пробуксовка). При таких умовах автотранспорт не зможе зрушити з місця.

Де встановлюється

Вид приводу авто впливає на розташування пристрою. Так, його розміщують:

  • в картері трансмісії передньопривідних авто;
  • в чаші ведучого моста - у автомашин з заднім приводом;
  • передній, задній міст, роздавальна коробка - у транспортних засобів повнопривідних.

Виділяють наступні види диференціалів автомобіля: міжколісний - встановлюється будь-які на вантажівки і легкові машини, і міжосьовий - ставиться тільки на повнопривідні транспортні засоби.

Види механізмів, в залежності від різновиду зубчастої передачі:

  • конічний симетричний - для задньо- і передньопривідних автомобілів;
  • циліндричний несиметричний - для повнопривідних транспортних засобів;
  • черв'ячний - для будь-яких авто.

Основні типи диференціалів автомобіля

За механізмом функціонування виділяють такі вузли:

  • з примусовим блокуванням (ВАЗ 2121);
  • автоматичне блокування LSD (при великій різниці обертання), ідеальний варіант для ожеледі і бездоріжжя;
  • вязкостная муфта - за рахунок зміни властивостей речовин;
  • Torsen - для черв'ячного виду передачі;
  • електронний - блокування відбувається за допомогою бортового комп'ютера;
  • багатодисковий.

Покупці нових позашляховиків, повинні знати, якого типу диференціали не застосовуються на машинах. Багатодисковий практично не зустрічається на сучасних моделях, він більше підходить для гоночних.

Автомобіль з диференціалом дозволяє безпечно рухатися по трасі і виконувати складні маневри. Пристрій допомагає захистити покришки транспорту.

Підписуйтесь на наші соц мережі


tiktok

Автор: Аліна Закордонець

Сподобався матеріал? Так (4) Ні (0)
Рейтинг:

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!
Рекомендуємо придбати