Головна Блог Статті Новини Маркування електромобілів та гібридів - EV, BEV, HEV, PHEV, FHEV, MHEV. У чому різниця?
Vnedorognik.ua logo

Маркування електромобілів та гібридів - EV, BEV, HEV, PHEV, FHEV, MHEV. У чому різниця?

Категорія:

Маркування гібридних автомобілів

За останні два десятиліття гібридні та електричні автомобілі семимильними кроками набирають темпів продажів та насичують ринок розмаїттям автівок. І все частіше ви можете побачити незрозумілі позначення як EV, BEV, HEV, MHEV, PHEV або FHEV. Для більшості літери являють собою кілька незрозумілих символів, які навряд чи стануть у пригоді під час вибору новенького авто.

Отже, яка різниця між цими маркуваннями?

Що означає EV?

EV перекладається з англійської як "електричний автомобіль". Зазвичай цією абревіатурою позначають саме електромобілі, які працюють на одному або декількох електродвигунах і використовують електричну енергію як "паливо".

Але, на практиці, дехто до цього поняття включає також гібриди, зокрема й плагін-гібриди, бо такі машини також використовують електрику, навіть якщо лише частково. Тому для чіткішої класифікації було введено окреме поняття - BEV.

За що відповідає назва BEV?

Маркування гібридних автомобілів

BEV - це скорочення від "Battery Electric Vehicle", що означає "електромобіль з акумулятором". Такий автомобіль працює лише на електриці зі своєї батареї, без використання бензину, водню чи інших генераторів енергії.

Приклади: Tesla Model X, Audi e-tron, Porsche Taycan.

Що означає HEV?

Гібридні автомобілі позначення

HEV - це скорочення від "Hybrid Electric Vehicle", що означає "гібридний електричний автомобіль". Простіше кажучи, це автомобілі, які працюють двома способами: за допомогою бензинового або дизельного двигуна та електродвигуна, що живиться зі спеціальної батареї. У таких машин може бути один або навіть кілька електродвигунів.

Класичні гібриди можуть їздити як на паливі (бензині, дизелі або газі), так і на електриці. Важливо, що батарею в таких автомобілях не можна заряджати зі звичайної розетки. Вона заряджається лише під час руху завдяки бензиновому або дизельному двигуну.

Приклади: Toyota Prius, Ford Fusion Hybrid, Hyundai Ioniq Hybrid

Як розшифровується PHEV?

PHEV - "гібридний електромобіль, що підключається". Це як гібрид із додатковим плюсом: можна заряджати його батарею від розетки. Це дає можливість використовувати електрику для щоденних поїздок, але й не турбуватися про зарядку в довгих поїздках завдяки бензиновому двигуну. Недоліки: вища ціна, більша вага та менше місця для багажу.

Приклад: Range Rover (2018+)

Що таке FHEV?

FHEV - "повністю гібридний автомобіль". Це як звичайний гібрид (HEV), де є бензиновий та електричний двигуни. Але букву F додано, щоб підкреслити, що це справжній гібрид із повним набором функцій.

Приклад: Ford Escape Hybrid

Для чого використовується MHEV?

Гібридні автомобілі позначення

MHEV – ще один вид гібридних автомобілів, який називають “м'яким гібридом”.

Він працює за таким принципом: на відміну від повноцінного гібрида, цей автомобіль не може їздити лише на електриці, але він використовує розумні прийоми для зменшення витрати палива. У нього є свого роду «старт-генератор», який відіграє роль генератора і невеликого електромотора одночасно. Він може давати додаткову силу двигуну і допомагати йому під час розгону чи обгонів.

Приклад: Volkswagen Golf 1.5 eTSI, Audi A7 Sportback 40 TDI MHEV

Підписуйтесь на наші соцмережі


tiktok

Автор: Максим Перепелиця

Сподобався матеріал? Так (16) Ні (0)
Рейтинг:
Теги:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!