Головна Блог Статті Новини Історія поколінь Ford Ranger
Vnedorognik.ua logo

Історія поколінь Ford Ranger

Категорія:

Сьогодні Ford Ranger широко відомий у всьому світі як надійний та практичний середньорозмірний пікап. Сучасне дітище Форда побачило світ зовсім недавно, точніше в 2019 році, але вже встигло знайти масу фанатів по всьому світу. Його тюнінгують під оффроуд і драг, занижують і завищують, переробляють під F150, бронюють та модифікують для експедицій – це лише мала частина того, як власники змінюють свої пікапи. Давайте познайомимося з ним ближче, в першу чергу з історією Рейнджера і дізнаємося, чим хороший цей Форд.

Модифікований для бездоріжжя Ford Ranger купити в Україні з доставкою ціна запчастини аксесуари

Історія цієї моделі почалася далеко до випуску першого пікапа. Ще в середині 60-х, компанія Ford експериментувала з цією назвою, адже ім'я «Рейнджер» досить часто вимовлялося жителями Північної Америки. Визначення цього слова дуже розпливчасте, але для багатьох воно асоціюється із охоронцем лісу, парку чи сільської місцевості. І перший автомобіль з цим ім'ям називався Edsel Ranger - великий американський хромований седан 1958 випуску, який не дуже відповідав своїй назві.

Edsel Ranger - перший автомобіль з цим ім'ям запчастини тюнінг позашляховиків Україна

У 1967 році Ford представив 5-е покоління своїх пікапів F-серії, верхня частина пакету салону однієї з модифікацій якого отримала назву Ranger. І у розмірі F-100 або F-250, модифікація Ranger була оголошена "кращим повнорозмірним пікапом Ford". Нарешті компанія поцілила в яблучко. Залишилося діло за малим, сконструювати пікап. Добре, що цей виробник знав як побудувати відмінний продукт.

1 покоління (USA) (1983-1992)

Випуск першої серійної моделі відбувся 1983 році. Вона мала замінити вже застарілий Courier, який випускався на основі Mazda. Для Ford Ranger характеристики були дуже цікаві. Він міг бути із заднім приводом або з колісною формулою 4x4. Також на вибір доступні дві колісні бази з різними розмірами кузова: варіант з базою 108 дюймів і шестифутовою платформою або версія з колісною базою 114 дюймів та семиметровою платформою. Повнопривідна версія могла тягнути до 730 кг і побудована з використанням незалежної передньої підвіски.

Ford Ranger першого покоління 1983 року запчастини тюнінг в Україні для пікапів

Для покупців пропонувалася гама із 4 двигунів:

  • базовий чотирициліндровий бензиновий 2,0 на 73 к.с.;
  • 2,3-літровий чотирициліндровий двигун на 79 к.с.;
  • 2,8-літровий V6, потужністю в 115 кінських сил;
  • атмосферний 2,2-літровий дизель від Mazda на 59 к.с.

Після 1985 року дизельне рішення було замінено на потужніший двигун від Mitsubishi – 66-сильний турбодизель на 2,3 літри.

У парі з ними могли бути чотирьох- чи п'ятиступінчаста механіка або триступінчаста АКПП.

Роком пізніше, була представлена ​​версія автомобіля SuperCab з подовженою кабіною та колісною базою на 125 дюймів. У ній було місце для додаткових відкидних сидінь, які збільшили пасажиромісткість цієї моделі до п'яти осіб.

У 1989 році було проведено модернізацію, яка принесла покращення рами, а також зміну зовнішнього та внутрішнього оформлення. Була додана нова панель приладів і ящик для рукавичок, а зовнішні зміни включали нову решітку радіатора, капот і передні крила з встановленими врівень галогенними фарами і круговими габаритними вогнями. Антиблокувальна система задніх гальм стала стандартною з цим оновленням, а базова комплектація мала 2,3-літровий чотирициліндровий двигун, що видає близько сотні коней. З ним могла працювати стандартна п'ятиступінчаста механічна коробка або чотириступінчаста АКПП за доплату.

"Рестайлінгове" перше покоління середньорозмірного пікапу Ford Ranger 1990 року.

Крім цього, модель 4x4 могла оснащуватися 4,0-літровим двигуном V6 на 160 кінських сил зі стандартною п'ятиступінчастою механічною коробкою або додатковою чотириступінчастою автоматичною коробкою передач для важких умов експлуатації.

Автомобіль із кабіною SuperCab отримав збільшений бензобак – від 61 до 75 літрів.

А в 1991 році з'явилася модель Sport з алюмінієвими колесами та можливістю встановлення 3,0-літрового двигуна V6, потужністю 140 кінських сил для повнопривідних пікапів. Ще одним новим варіантом було багатомісне сидіння з розподілом 60/40.

2 покоління (USA) (1993-1997)

Після успішного продажу першої генерації своїх середньорозмірних пікапів, Ford представила другу в 1993 році. Другий Ranger отримав плавні контури, лінії кузова та аеродинамічний профіль. Гамма двигунів складалася з базового 2,3-літрового чотирициліндрового двигуна на 98 к.с., 3,0-літрового V6, потужністю 145 к.с. та 4,0-літрового V6 на 160 кінських сил. Зміни в інтер'єрі включали нові сидіння та підлокітник. Ranger також обзавівся модернізованою панеллю приладів, а також покращеною звуковою системою і високо розташованим третім стоп-сигналом, вбудованим у заднє скло.

Друге покоління популярного Рейнджера 1993 тюнінг для бездоріжжя Україна купити

Компанія зробила кілька змін у 1995 році, включаючи технічні характеристики Ranger. Базовий чотирициліндровий двигун був форсований до 112 кінських сил, замість 98, додана бічна подушка безпеки водія, стереосистема формату 2DIN, а трансмісії були перероблені та вдосконалені. ABS була необов'язковою для повнопривідних автомобілів і входила до стандартної комплектації пікапів лише з 4,0-літровим двигуном. 1996 року з'явилася подушка безпеки на боці пасажира, яку можна було відключити при використанні дитячого крісла.

3 покоління (USA) (1998-2012)

Це був значно перероблений автомобіль, включаючи довшу колісну базу та кабіну, хоч на перший погляд так не здавалося. За замовчуванням в ньому встановлювався чотирициліндровий рядник на 2,5 літра, здатний видавати 117 кінських сил, але крім нього була можливість придбати авто з 3,0-літровим V6 на 145 к.с. Це покоління могло похвалитися збільшеним заднім склом для кращої видимості, а також новими сидіннями, великим простором для ніг та простором у кузові. Нова передня багатоважільна підвіска, подовжена колісна база та посилена рама очолюють список змін 1998 року.

Третя генерація Ford Ranger 1998 року.

Протягом наступних 8-ми років, автомобіль пережив фейс-ліфтинг, отримав 4-літровий V6 на 207 кінських сил і систему ABS. З оснащення з'явилася можливість встановлення шкіряного салону, програвача компакт-дисків, система особистої безпеки та протиугінка, а також контроль тиску в шинах та додатковий аудіороз'єм. З безпеки було додано LATCH (Система нижніх якорів та страхувальних ременів для дітей) та додаткові подушки, що захищають пасажирів при бічних ударах.

Рестайлінг 3 покоління Форд Рейнджер купити запчастини в Україні ціна

1 покоління (Global) (1998-2006)

Но вместе с запуском третьего поколения на рынок США, Ford выпустил и первое глобальное поколение Рейнджера. Он предназначался для рынков Европы и тихоокеанского региона. Сборка этой модели располагалась на совместном предприятии Ford Motor Co и Mazda в Таиланде. Этот пикап был построен на платформе Mazda Proceed, на которой также производился Mazda B-Series.

Але разом із запуском третього покоління на ринок США Ford випустив і перше глобальне покоління Рейнджера. Він призначався для ринків Європи та тихоокеанського регіону. Збірка цієї моделі розташовувалася на спільному підприємстві Ford Motor Co. та Mazda в Таїланді. Цей пікап був побудований на платформі Mazda Proceed, на якій також будувалися Mazda B-Series.

Перша глобальна версія пікапа Ford Ranger 1998 року.

Перше глобальне покоління Рейнджера випускалося у варіаціях із двох або чотиридверною кабіною. В якості силової установки пропонувалися два типи моторів - Mazda G6E SOHC на 2,6 літра з віддачею в 134 к.с. (206 Нм) та 2,5-літровий рядний чотирициліндровий турбодизель Ford Duratorq SOHC WLT, що розвиває 121 кінську силу (277 Нм). У парі з ними працювала 5-ступінчаста механічна коробка Mazda M5R1, а з 2004 року додалася 4-ступінчаста АКПП від JATCO. Крім цього, навіть у базі вам було доступно дві подушки безпеки, штатна магнітола, гідропідсилювач та ABS.

Ця генерація отримала фейс-ліфтинг у 2002 році та протрималася на конвеєрі до 2006 року. У результаті, власники цих автомобілів відзначають, що він надійний, проходимий, маючи при цьому хорошу вантажопідйомність та будучи доступним в обслуговуванні. Крім цього, хвалять і співвідношення технічних характеристик Форд Ренджер. З мінусів, виділяють жорстку підвіску і не найзручніший салон.

Рестайлінг Ford Ranger для Європи та Азії купити в Україні ціна

2 покоління (Global) (2006-2011)

На заміну першої глобальної генерації пікапа прийшла наступна, друга за рахунком версія Ranger, представлена в березні 2006 на автосалоні в Бангкоку. Цей автомобіль побудований на базі Mazda BT-50 і випускався у трьох модифікаціях:

  1. Single Cab – дводверна кабіна на 2 місця.
  2. Rap Cab – полуторная кабина с четырехместной компоновкой и необычными задними дверями, открывающимися против хода движения.
  3. Double Cab – четырехдверная кабина на 5 мест.

Друге глобальне покоління Форд Рейнджер 2006 року купити тюнінг Україна ціна

Характеристики Форд Рейнджер також змінилися. У цьому поколінні пікап пропонувався з двома наступними чотирициліндровими дизелями Duratorq TDCi - на 2,5 або 3 літри. З першим пікап розвиває 143 кінські сили (330 Нм), а другий видає аж 156 л. і 380 Нм крутного моменту. Обидва двигуни могли працювати з 5-ступінчастими МКПП або АКПП та системою повного приводу. У стандартне оснащення входили:

  • 2 передні подушки безпеки;
  • гідропідсилювач;
  • передні сидіння з підігрівом;
  • електросклопідйомники;
  • зовнішні дзеркала з обігрівом та електрорегулюванням;
  • встановлена аудіосистема.

У 2009 році Ranger був підданий рестайлінгу, в результаті чого він зміг протриматися на конвеєрі аж до 2011 року.

Рестайлінг Ford Ranger 2009 купити в Україні ціна з доставкою

3-е покоління (Global) (2011-2018)

Цей пікап був показаний у жовтні 2010 року на виставці у Сіднеї, зібравши добрий ажіотаж серед відвідувачів. І так, цей американський (почасти) «вантажівка» орієнтувався вже не лише на фермерів, а на ширший спектр покупців. Він отримав збільшений простір салону та кузова, потужні мотори та просунуті характеристики Рейнджера в цілому, а також привабливий дизайн та відмінне оснащення з масою дрібних «фішок».

Третє покоління Форд Рейнджер 2012 тюнінг Україна купити ціна

До того ж, у цьому автомобілі не лише зовнішність викликає увагу, а й інтер'єр. Він добре продуманий, сучасний та інформативний. Навіть у базовій комплектації вам будуть доступні передні подушки безпеки, мультимедіа, електричні склопідйомники, ABS, підігрів дзеркал та електрорегулювання, а також кондиціонер. А що стосується комфорту в русі, виробник передбачив передню незалежну підважку двоважеля з поперечним стабілізатором, а ззаду - нерозрізний міст з багатолистовими ресорами.

Гама двигунів у цьому поколінні розширилася. Для Рейнджера доступні 3 мотори на вибір

  1. 4-циліндровий турбодизель Duratorq TDCi на 2,2 літра з інтеркулером, безпосереднім вприском Common Rail і можливим форсуванням на 130 (330 Нм) або 160 к.с. (385 Нм).
  2. Рядний 5-циліндровий дизель Duratorq TDCi на 3,2 літри з нагнітачем та системою Common Rail на 200 к.с. та 470 Нм.
  3. 2,5-літрова бензинова рядна атмочетвірка, що видає 166 кінських сил і 226 Нм крутного моменту.

З ними можуть працювати 6-ступінчасті МКПП та АКПП. Привід може бути заднім або Part-time, з жорстким підключенням переднього моста, понижуючею передачею і заднім блокуванням диференціала.

У 2015 році був представлений рестайлінг цієї моделі, який привніс значну зміну як зовнішнього вигляду автомобіля, так і інтер'єру. Крім більш агресивного та сучасного дизайну передньої частини, досягнутого завдяки встановленню нової оптики, бамперів та радіаторної решітки, в інтер'єрі було замінено центральну консоль та загальну стилістику. Ця модель набула великої популярності та часто використовується серед любителів активного відпочинку та бездоріжжя.

Рестайлінг 3 покоління 2015 року Ford Ranger Wildtrack купити запчастини тюнінг ціна в Україні

Власники часто встановлюють посилену підвіску, силові бампера, захист днища, лебідки, додаткове освітлення та інші корисні деталі на ці пікапи для досягнення більших можливостей автомобіля та його використання.

3 покоління Ford Ranger 2018 з тюнінгом для бездоріжжя купити ліфт комплект оффроуд ціна

4 покоління (Global) (2019-2022)

Четверте покоління Ford Ranger - купити тюнінг ціна в Україні

У 2019 році була представлена ​​четверта генерація середньорозмірного пікапа від Ford Ranger, характеристики якого покликані скласти конкуренцію Toyota Tacoma і Chevy Colorado. Він має індекс T6 і доступний у версії SuperCab з дверима 2+2, подовженою кабіною та 1,8 метровим кузовом або SuperCrew з чотиридверною кабіною для екіпажу та півтораметровим «багажником». Ranger отримав нову решітку радіатора, алюмінієвий капот, а також сталевий бампер на рамі. Алюмінієві двері багажного відділення мають високу ручку та спойлер. Технічні характеристики Рейнджера змінилися. Як силовий агрегат використовується 2,3-літровий чотирициліндровий бензиновий двигун EcoBoost з турбонаддувом, з'єднаний із десятиступінчастою автоматичною коробкою передач та дво- або чотириколісним приводом. Цей пікап вже став дуже популярною моделлю для любителів оффроуда і часто використовується з таким встановленим тюнінгом як:

Тюнінговані Ford Ranger для бездоріжжя купити в Україні з доставкою

І це далеко не весь перелік можливих модифікацій. До речі, детальніше з можливим тюнінгом для цього автомобіля ви можете ознайомитись, переглянувши відповідну статтю про тюнінг Ford Ranger 4 покоління.

Підсумовуючи, можна сказати, що у Форда вдалося зробити надійний, комфортний і практичний середньорозмірний пікап. І це підкріплюється кількістю продажів. За всю історію компанія продала понад 3,2 млн автомобілів.

До того ж, у 2021 році виробник представив 5-ту генерацію цієї моделі з новим дизайном, збільшеною колісною базою та турбодизелем V6 на 3 літри, взятим із моделі F-150. Більш детально ознайомитися з іншими характеристиками нового Ford Ranger 2022 можна в розділі Новини на Vnedorognik.

5 покоління Ford Ranger купити в Україні ціна

Підписуйтесь на наші соц мережі


tiktok

Автор: Максим Перепелиця

Сподобався матеріал? Так (5) Ні (0)
Рейтинг:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!

Ольга, більше не виробляються. Це вам не Тойота так би мовити?

Валерій • 04.04.2023

А на сьогоднішній день ще випускають 3,2 дизель з 6 МКПП? Чи з випуском нової генерації, попередні моделі вже не виробляються?

Ольга • 13.03.2023

Гарний матеріал вийшов?

Олександр Бабич • 20.01.2023

Дуже цікава та пізнавальна стаття. Цікаво що буде далі?

Вячеслав • 02.12.2021