Головна Блог Статті Новини Як правильно прикурити авто?
Vnedorognik.ua logo

Як правильно прикурити авто?

Категорія:

Вислів "прикурити" автомобіль означає підключення високовольтних кабелів від акумулятора, що розрядився, до робочого АКБ іншої машини. Таким чином акумулятор заряджається, після чого може запустити двигун автівки.

Тема на перший погляд нескладна - треба підключити кабелі і готово. Проте більшість водіїв не знає, як прикурити авто правильно. Тому сьогодні поговоримо про важливі нюанси й надамо детальну інструкцію на цю тему.

купити кабелі щоб прикурити машину

Головна функція акумулятора

Акумулятор є джерелом живлення електричних приборів машини під час вимкненого двигуна. Він живить енергією годинник, магнітофон, освітлення тощо. Проте найважливіша його місія - забезпечення роботи стартера, щоб той запустив мотор.

Як тільки двигун починає працювати, роль джерела струму переходить до генератора. Останній бере енергію від двигуна через ремінну передачу. Тепер акумулятор перетворюється на споживача, поповнюючи енергію, витрачену на запуск мотора. Під час прикурювання при ввімкненому моторі машини-донора запуск виконує генератор, який для цього не призначений (ця інформація знадобиться для роз’яснення матеріалу нижче).

купити автомобільний акумулятор ціна

Як правильно прикурити авто?

До автомобіля, якому треба завести двигун, підключають машину-донора зі справним зарядженим АКБ. Це відбувається за допомогою кабелів із затискачами-крокодилами на обох кінцях проводів. Як правило, вони бувають двох кольорів: чорного (-) та червоного (+).

Покрокова інструкція:

  1. Для початку поставте машини так, щоб вони не торкалися одна до одної, але довжини кабелів вистачило для прикурювання.
  2. Спершу треба заглушити обидві автівки та вимкнути все електрообладнання. Адже існує ризик пошкодити електронні деталі машин.
  3. Далі прикріпити крокодил від червоного кабеля на клему зі знаком “+” автомобіля-реципієнта, а інший його кінець до акумулятора донора (також плюсова клема).
  4. Повторити те ж саме із чорним проводом, тільки на клему з позначенням “-”. Але є один нюанс: в машині-реципієнті другий кінець треба прикріпити не до АКБ, а до голого металу, наприклад гайки або непофарбованого різьбового з’єднання. Відстань від плюсової клеми має бути максимально великою. Якщо підключити кабель просто до мінусової клеми, то акумулятор буде просто повільно заряджатися. А нам потрібна енергія саме для запуску, а не зарядки.
  5. Потім запустити тільки двигун реципієнта. За ідеального сценарію мотор має запуститися. Якщо ні - зарядіть акумулятор від донора при заглушених обох автомобілях (10-15 хвилин), від’єднайте кабелі та спробуйте завести двигун ще раз.
  6. Насамкінець правильне від’єднання. Для зменшення навантаження на мережу в момент від’єднання, водій авто-донора може увімкнути обігрів скла або кондиціонер. Після цього знімаємо затискачі у зворотному порядку, тобто спочатку мінус, потім плюс. Важливо не допустити дотику затискачів один до одного, щоб запобігти короткому замиканню.

купити аксесуари для автомобіля Україна

Існує ще один екстремальний спосіб. Якщо авто з розрядженим акумулятором не запускається, можна заглушити машину і спробувати повторити через кілька хвилин вже із заведеним двигуном донора. У разі невдачі водій машини-донора може підняти оберти до 3 тисяч для максимальної ефективності генератора і повторити спробу. Якщо двигун реципієнта не запускається, треба миттєво від’єднати кабелі від обох автомобілів.

УВАГА! Цей спосіб (коли роль запуску бере на себе генератор при ввімкненому моторі донора) варто використовувати, коли всі інші варіанти не дали позитивного результату. Адже він може бути небезпечний для справної роботи генератора у машини-донора.

Сумісність автомобілів для прикурювання

Для того щоб правильно прикурити авто, що працює на дизельному пальному, варто використовувати донора теж на дизелі. Бо акумулятор бензинової машини має нижчий поріг пускового струму. Тому параметрів АКБ для бензинового двигуна може не вистачити.

Також зауважте, що старі карбюраторні автомобілі несумісні для прикурювання з сучасними інжекторними машинами. Це принесе лише шкоду, а не користь. Під час прикурювання треба дотримуватися такого правила: бензинову машину з малим об’ємом двигуна прикурювати від бензинової малолітражки, вантажне авто від вантажівки тощо.

купити зарядку для акумулятора ціна в Києві

Рекомендація від Vnedorognik

Радимо прикурювати автомобілі власникам нескладних моделей старих поколінь та сучасних бюджетних автівок. Адже складна бортова електроніка сучасних дорогих машин після такої процедури може мати проблеми у вигляді помилок у блоках управління. Це стосується і донора, і реципієнта. Якщо ви власник сучасного дорогого авто з великою кількістю електронних систем, краще скористайтеся зарядкою акумулятора з постійним струмом від звичайної електромережі.

Підписуйтесь на наші соцмережі


tiktok

Автор: Богдана Оришко

Сподобався матеріал? Так (0) Ні (0)
Рейтинг:
Теги:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!