Головна Блог Статті Новини Тягове зусилля лебідки
Vnedorognik.ua logo

Тягове зусилля лебідки

Категорія:

Зміст

Ох, вже ці екстремальні поїздки, змагання на позашляховиках, подолання найважчих бездоріжь країни. Ви ж уявили ці картинки одразу і захотіли відчути це все самостійно? Звісно ж кожен хоче пережити ці емоції та переповнення адреналіном! Але для таких екстремальних змагань чи звичайних поїздок по бездоріжжю потрібно ретельно готуватися. Кожна дрібниця повинна бути досконалою та перевіреною. Особливо лебідка, бо якщо ми говоримо про спорт на позашляховиках, то лебідка являє собою частину основи. Вона як одне з чотирьох коліс, забравши яке - авто перестає рухатися. Власне відносно вибору лебідки потрібно бути максимально уважними та враховувати всі характеристики по вибору лебідки.

Особливості вибору лебідки:

  • вантажопідйомність;
  • довжина троса;
  • можлива швидкість намотування троса;
  • напруга мережі (якщо електрична лебідка);
  • споживча потужність.

Та найважливіше, що потрібно знати при виборі лебідки, то це яким тяговим зусиллям вона володіє.

Купити автомобільну електричну лебідку в Україні

Що таке тягове зусилля лебідки, та як правильно його розрахувати?

Не кожна лебідка всесильна, кожна розрахована на різне використання для різної техніки. Тягове зусилля це параметр, що вказує приблизну вагу, яку лебідка може зрушити з місця. Якщо максимальне тягове зусилля лебідки не буде достатнім для Вашого позашляховика, то витягнути його буде неможливо через звичайну нестачу потужності. За думкою експертів занадто потужного засобу Вам теж не потрібно, адже відповідно ціна буде вищою, а свою норму роботи пристрою не буде де виконувати.

Як знайти тягове зусилля лебідки?

Вимірюється цей параметр в британських фунтах (lb) на міжнародному рівні, де - один фунт дорівнює 0,454 кг. Що стосується країн СНД, то виміри залишаються в кілограмах (кг).

Точне тягове зусилля в режимі реального часу неможливо, адже на розрахунок впливає не лише вага позашляховика, а й поверхня, де застряг автомобіль. Саме через ці фактори максимальне тягове зусилля лебідки визначається приблизно, проте з максимально можливою точністю до реальності. Щоб зробити правильний підрахунок цього фактичного параметру, варто лише визначити тягове зусилля лебідки формулою:

Необхідна тяга = маса авто (фактор тертя + фактор підйому).

Де:

  • маса авто - максимальна вага під час передбачуваної експлуатації (тобто, враховується можливий багаж, силовий обвіс та й сама лебка);
  • фактор тертя - це величина, яка вказує опір руху на тій чи іншій поверхні;
  • фактор підйому - положення авто в момент його витягування (вертикально вгору витягується чи горизонтально вперед).

Пораховувати максимальне тягове зусилля лебідки варто визначаючи самий складним розвиток подій та впливаючих факторів.

Фактор тертя

Значення на пряму залежить від стану поверхності, по якій рухається позашляховик.

Сухий пісок Гравій Бруд Болото Мокрий пісок Суха дорога
0.18 0.2 0.32 0.52 0.22 0.15


Купити лебідку для позашляховика в УкраїніОпір (фактор) підйому визначається, враховуючи значення кута нахилу поверхні або рівня підйому.

Фактор підйому

Розраховується у відсотках, якщо переміщення автомобіля проходить проходить під кутом нахилу.

5% 10% 20% 30% 50% 70%
0.06 0.11 0.2 0.3 0.44 0.58

Приклад розрахунку тягового зусилля лебідки

Припустимо, що на змаганнях керуємо позашляховиком масою 2800 кг, який загруз у болотній ямі з нахилом приблизно у 20%. Тобто потрібно зробити правильний розрахунок і отримаємо в результаті лебідку з таким тяговим зусиллям:

2800 (0,52 + 0,2) =2016 кг.

При розрахунках краще враховувати найгірше положення автомобіля (бруд, болото). Також не можна забувати про можливий додатковий вантаж.

Купити автомобільну лебідку в Україні

Тягове зусилля через блок

Під час вибору лебідки завжди варто звертати увагу на всі складові пристрою: стропи, шкали, трос, гаки. Ці запчастини повинні відповідати навантаженням тягового зусилля.

Для перестраховки і впевненості, що Ваша лебідка витримає випробування місцевістю і всі навантаження можна доповнити її вантажопідйомним пристроєм - полиспастом. Це засіб, що складається з колеса через який проходить трос. Використовуючи цей блок, можна збільшити тягове зусилля майже вдвічі. А якщо збільшити комбінацію цих блоків, то можна й збільшити й потужність лебідки у 4 й більше разів.

Купити полиспасти для лебідки в Україні

В чому ж полягає ефективність цієї конструкції? А тим, що канат розділяється блоком на дві частини і тепер тягове зусилля, що прикладається ділиться на два. Тим часом довжина троса, що потрібна для підйому того ж вантажу збільшується вдвічі. Це сприяє полегшенню роботи барабана, бо не намотується весь трос одразу уповільнюючи роботу лебідки.

Якщо ж у Вас виникли проблеми чи питання стосовно вибору лебідки, то звертайтеся з питаннями до експертів компанії Vnedorognik.

Підписуйтесь на наші соц мережі


tiktok

Автор: Аліна Закордонець

Поширені запитання

  1. Тягове зусилля
  2. Довжина та матеріал троса
  3. Вантажопідйомність
  4. Швидкість намотування троса
  5. Напруга (електрична лебідка)
  6. Потужність споживання
Сподобався матеріал? Так (4) Ні (0)
Рейтинг:
Теги:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!