Головна Блог Статті Новини Топ 10 дешевих позашляховиків, що можуть не впоратися навіть з ґрунтовою дорогою
Vnedorognik.ua logo

Топ 10 дешевих позашляховиків, що можуть не впоратися навіть з ґрунтовою дорогою

Категорія:

Найбільшим автомобільним захопленням останніх десяти-двадцяти років є позашляховики та кросовери. Цей сегмент з'явився, коли автовиробники встановили постійний дах на свої пікапи і додали більше сидінь. Хоча позашляховик не такий практичний або зручний для роботи порівняно з пікапом, він відкрив абсолютно новий світ можливостей.

Наприкінці 1990-х років компанія BMW представила свою першу модель позашляховика у вигляді X5. Відтоді майже кожен автовиробник випустив хоча б одну таку модель, а деякі повністю відмовилися від седанів та хетчбеків і тепер випускають тільки пікапи та позашляховики. З такою переаовненістю ринку й перевищенням попиту над пропозицією, чимало виробників забули про практичний аспект позашляховика, який полягав у комфортному і водночас міцному прохідному автомобілі, на користь дешевшої і простішої у виробництві машини зі збільшеним дорожнім просвітом. Це особливо помітно на прикладі кросоверів бюджетного класу, створених на базі хетчбеків і MPV - багато хто з них мають тільки передній привід. Такий вибір трансмісії жахливий для початкового призначення автомобіля й повністю руйнує основну ідею позашляховика.

Тим не менш, цей сегмент ринку все ще процвітає і не збирається сповільнюватися, а це означає, що люди продовжуватимуть купувати маленькі, середні та великі позашляховики для використання в містах і селищах, оскільки більшість із них досить жахливі на бездоріжжі. Ми підібрали 10 представників маленьких кросоверів, у яких труднощі можуть виникнути навіть під час поїздки в село поза асфальтованим покриттям.

Mitsubishi ASX

Mitsubishi ASX

Модель ASX - це найменший кросовер-позашляховик японського бренду, що був представлений у 2010 році. Модель досі перебуває у виробництві, а друге покоління очікується десь у 2023 році. Оскільки перше покоління було настільки старим, модель пережила не один фейсліфтинг, а чотири за 12 років.

ASX може бути хорошим маленьким автомобілем, але він досить жахливий на бездоріжжі. Більшість моделей мають лише передньопривідну трансмісію та оснащуються малопотужними 4-циліндровими двигунами. Оскільки ASX має спільну платформу з Citroën C4 AirCross, деякі комплектації якого оснащуються підключаємим повним приводом, в той час як ASX залишається передньопривідним.

Nissan Kicks

Nissan Kicks

Nissan Kicks - відносно нове доповнення в сегменті компактних кросоверів, що з'явилося на сцені в 2016 році. Модель була представлена на північноамериканському ринку в 2018 році й отримала фейсліфтинг у 2021 році. Kicks побудований на тій самій платформі маленького хетчбека, що й Versa та Micra, що передбачає передній привід як єдиний варіант трансмісії.

Kicks доступний із трьома варіантами двигунів залежно від комплектації, включаючи гібридний. Звичайні комплектації включають 1,5 і 1,6-літрові рядні четвірки, а гібридна версія містить 1,2-літровий i3, який використовується в ролі генератора для батарей і електромотора, що приводить у рух колеса. Тому Kicks призначений для міської їзди вузькими вулицями Європи.

Hyundai Kona

Hyundai Kona

Kona - цікава модель з невеликою кризою ідентичності. Хоча вона і позиціонується як позашляховик, за своїми можливостями Кона перебуває десь в діапазоні між хетчбеком і кросовером. Оригінальна модель, презентована у 2017 році, теж виглядала не найкращим чином, демонструючи надмірно стилізований кузов.

Фейсліфтинг у 2020 році згладив усі недоліки та значно покращив дизайн, підкресливши нову « мову дизайну» Hyundai. Kona, хоч і є доволі хорошим автомобілем, не зовсім підходить для ґрунтових доріг. Звісно, він доступний із повним приводом, але дорожній просвіт і можливості підходять для асфальтованих доріг і доволі рівних сілських вулиць.

Ford Puma

Ford Puma

Ім'я Ford Puma було відроджено у 2019 модельному році у вигляді кросовера на базі спортивного купе Fiesta. Нова Puma має більшість спільних компонентів із Фієстою, включно з 1,5-літровим рядним двигуном Dragon 3, що використовується у Fiesta ST.

Puma хоч і є доволі високою машиною, все ж не призначена для поїздок лісами. Вона доступна лише з переднім приводом і доволі великими для кросовера колесами. Цей автомобіль, створений для того, щоб високо сидіти в заторі та забезпечувати хорошу оглядовість з усіх боків.

Тюнінг Ford Puma

Kia Seltos

Kia Seltos

Seltos - це трохи більш спортивна версія Hyundai Creta, тільки з набагато кращим дизайном. Він оснащується здебільшого тими самими двигунами, що й Creta, тобто серією 4 циліндрових четвірок із турбонаддувом. Європейський та австралійський ринки також отримають турбодизельні варіанти.

Seltos постачається з повним приводом у нижніх комплектаціях, проте жодна з версій із турбонаддувом не отримує його через трансмісію DCT. Компактний кросовер потужністю 119 к. с. не зовсім схожий на позашляхового звіра, чи не так?

Ford EcoSport

Ford EcoSport

Ford EcoSport - це ще один кросовер на базі Ford Fiesta, який наразі випускається у другому поколінні. EcoSport, спочатку представлений у 2003 році та оновлений у 2012 році, тепер оснащується двигунами, спільними для хетчів Fiesta і Focus.

Актуальна версія Екоспорт представлена на північноамериканському ринку у 2018 році та наразі оснащуватиметься або 1,0-літровим турбованим двигуном EcoBoost inline-3, або 2,0-літровим двигуном inline-4, якщо він оснащений повним приводом. EcoSport є надзвичайно популярним автомобілем, але не зовсім призначений для виконання функціоналу кросовера, хоч і пропонує більше за інших за рахунок повного приводу.

Honda BR-V

Honda BR-V

Honda розробила цей автомобіль виключно для того, щоб заробити на сегменті MPV/кросоверів. По суті, це припіднята версія Honda Mobilio MPV - приблизно так само, як Toyota вчинила з Avanza та її припіднятим еквівалентом Rush.

BR-V продавався з 2016 по 2020 рік, після чого був знятий з виробництва через зниження продажів, проте в 2021 році для деяких ринків було представлено друге покоління моделі. BR-V оснащений 1,5-літровим рядним 4-циліндровим двигуном, що видає всього 118 к. с. на передні колеса. Це не зовсім схоже на характеристики для позашляховика, чи не так?

Nissan Juke

Nissan Juke

Juke - один із найнеоднозначніших автомобілів за останні десять із гаком років. Переважно через його зовнішній вигляд. Сам автомобіль доволі добре сконструйований і практичний для міста та міського життя. Juke першого покоління оснащувався здебільшого 1,6-літровими атмосферниками, або з турбонаддувом. Топова комплектація навіть постачалася з повним приводом у стандартній комплектації.

Juke другого покоління вирізняється «значно покращеним» дизайном екстер'єру. Він отримав не лише відносно потужніші двигуни, а й систему повного приводу. Нинішній Juke доступний лише з турбованим 1,0-літровим двигуном потужністю всього 115 к. с. Порівняно з оригіналом, це доволі серйозне погіршення, але сучасні економічні норми безжальні для всіх автовиробників.

Suzuki Vitara

Suzuki Vitara

Поточне покоління Suzuki Vitara є одним із найкращих у всьому модельному ряду - за винятком можливостей. Хоча сучасна версія вирізняється чудовими технологіями та економічними двигунами, позашляхові можливості старших моделей просто неможливо ігнорувати.

Підійшли в минуле двигуни V6, їх замінили рядні 3 і 4-циліндрові мотори з турбонаддувом і гібриди. Найкращою моделлю буде турбодизельна версія, доступна тільки в Європі, з гарним крутним моментом і повним приводом.

Toyota Corolla Cross

Toyota Corolla Cross

Corolla Cross - це новітнє доповнення до лінійки кросоверів і піднятих хетчбеків японського автогіганта. Заснована на платформі седана Corolla - також спільній із CH-R та Lexus UX, північноамериканська модель має лише два рівні оздоблення.

Стандартна версія йшла з переднім приводом і 2,0-літровим 4-циліндровим рядним двигуном, тоді як топова комплектація оснащена тим же двигуном, пов'язаним з гібридною трансмісією та повним приводом. Потужність топової моделі Corolla Cross складає цілих 190 к.с. Враховуючи, що автомобіль важить більше 1400 кілограмів, цей двигун цілком може виявитися недостатньо потужним і зазнаватиме труднощів при русі ґрунтовими або засніженими дорогами.

Підібрати запчастини до вашого автомобіля

Підписуйтесь на наші соц мережі


tiktok

Автор: Максим Перепелиця

Сподобався матеріал? Так (3) Ні (0)
Рейтинг:
Теги:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!