Головна Блог Статті Новини Синтетичний чи металевий: який трос для лебідки вибрати
Vnedorognik.ua logo

Синтетичний чи металевий: який трос для лебідки вибрати

Категорія:

Зміст

Суперечки про те, який трос для лебідки кращий, точаться серед любителів оффроуда вже цілу вічність. Одні роблять вибір на користь металевого, інші вважають за краще використовувати синтетичний. Щоб зрозуміти, який варіант підходить саме вам, варто розглянути плюси і мінуси обох варіантів.

Металевий трос

Трос із металу є традиційним вибором багатьох власників позашляховиків через його:

  • Невибагливість;
  • Більш низьку ціну;
  • Високу стійкість до стирання. 

Купити металевий трос на лебідку

Остання якість особливо важлива в ситуаціях, коли трос під час буксирування треться об гострі поверхні, такі як каміння. Звичайно, у всього є межа. Але в питаннях міцності зі сталлю сперечатися складно.

Боязнь корозії

Ахіллесова п'ята металевих канатів — корозія. Якщо не стежити за виробом, іржа буде його повільно знищувати. Це основна причина, через яку вони в кінцевому підсумку рвуться.

Ремонт металевого тросу

До того ж у міру зносу на тросі з'являються гострі задирки, об які легко порізатися. Тому для роботи з ним у машині обов'язково мають бути захисні рукавички.

Велика вага

Як відомо, сталь — досить важкий матеріал. Тому лебідка з таким канатом неминуче важитиме більше, ніж аналог із синтетикою.

Також через велику масу і щільність металевий трос становить величезну небезпеку в разі обриву. Тому стояти поруч із ним під час буксирування заборонено.

Досвідчені водії чіпляють до натягнутого троса який-небудь вантаж, наприклад сумку, щоб він не відлетів далеко. Але це далеко не завжди працює.

Як доглядати за сталевим тросом

Хоча металевий трос має достатньо недоліків, їх перекриває одна вагома перевага — невибагливість і величезний термін служби.

Як обрати трос на лебідку

Він не промокає і не боїться ультрафіолету. Потрібно тільки періодично змащувати його мастилом або WD-40, щоб він не іржавів. А в разі пошкодження купити сталевий трос для лебідки помітно дешевше, ніж аналог із синтетики.

Синтетичний трос

Автомобільні лебідки з синтетичними тросами почали набирати популярність у 1990-х роках. До цього вони в основному використовувалися на човнах. Але їхні якості виявилися корисними і на оффроуді.

Легкий і міцний

Як не дивно, але за інших рівних умов якісний синтетичний трос може бути міцнішим за металевий у 15 разів. При цьому такий трос набагато легший за сталеві аналоги і не тоне у воді. 

Під час буксирування він має значно меншу енергію. Тому не так далеко летить, коли рветься, і менш небезпечний як для людей, так і для автомобілів.

Купити синтетичний трос на лебідку

Проте під час використання лебідки з синтетичним тросом все одно потрібно дотримуватися техніки безпеки.

Зручність використання

На відміну від сталевого троса, синтетика не пошкоджує руки. До того ж вона не нагрівається на сонці і не стає холодною на морозі, як метал. Тому рукавички не обов'язкові.

Також трос із синтетичних волокон дуже еластичний, завдяки чому він не перекручується, не зісковзує і легко фіксується на одному місці. Водночас має вищу міцність на розрив, ніж канат із металу.

Як доглядати за синтетичним тросом

Синтетичний трос для лебідки легко використовувати, але складно підтримувати в хорошому стані. На тривалість життя такого виробу впливають такі чинники:

  • Ультрафіолет. При тривалому впливі сонячні промені руйнують склад троса, знижуючи його якості;
  • Вода. Синтетичні троси вбирають воду, через що стають помітно важчими. А під час морозу мокрий трос може і зовсім заледеніти;
  • Тертя. Синтетичний трос сильніше пошкоджується від тертя об гострі поверхні, ніж сталевий.

Плюси і мінуси синтетичного троса на лебідку

Канат із синтетичних волокон має менший термін експлуатації, ніж сталеві варіанти. І коштує дорожче. Але при цьому його легше відремонтувати.

Синтетичний або металевий трос: плюси і мінуси

Металевий трос

Переваги Недоліки
Можна протягувати через грубі, кам'янисті поверхні Важкий і більш небезпечний при обриві
Несприйнятливий до сонячного світла Не піддається відновленню, якщо заіржавіє
Дешевше синтетичного Травмує руки

Синтетичний трос

Переваги Недоліки
Мало важить і зручний у роботі Руйнується від сонячного світла
Міцніший за металевий на розрив Вбирає воду
Менш небезпечний Швидше стирається

Підбиваючи підсумок, можна з упевненістю сказати, що ідеального рішення немає. Усе залежить від того, як ви використовуватимете лебідку і який бюджет маєте у своєму розпорядженні.

У нашому інтернет-магазині ви можете вигідно купити лебідку практично для будь-якої ситуації, яка може виникнути на дорозі або на оффроуді. А якщо вам потрібна допомога в її установці, наше тюнінг-ательє зробить це якісно і всього за кілька годин.

Підписуйтесь на наші соцмережі


tiktok

Сподобався матеріал? Так (2) Ні (0)
Рейтинг:
Теги:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!

Синтетика круче як не крути))

Вован • 30.10.2023