Vnedorognik.ua logo

Як вибрати намет?

Категорія:

Для комфортної та безпечної ночівлі під час подорожей без намету не обійтися. Але важливий не тільки факт наявності спорядження, а й його якість, відповідність яких погодних умов. Тому перед відправленням в похід, потрібно ознайомитися з питанням як правильно вибрати намет.

Різновиди наметів

Для ночівлі в кемпінгах можна сміливо купувати великий намет. Кемпінгові намети відрізняються високими стелями. У конструкції часто передбачаються вікна і тамбур. Такі намети підходять для автомобільного туризму, ночівлі на одному місці протягом декількох днів.

Vazhnye-pravila-vybora-palatki-dlya-otdyha.jpg

У велосипедні та піші походи беруть треккинговиє намети. Вони відрізняються компактними розмірами і невеликою вагою. Але подібні намети погано справляються з сильним дощем і вітром.

Якщо подорож планується в регіон з нестабільною погодою, тут перевагу слід віддавати штурмовим наметів. Вони виготовляються з високоміцного і тонкого матеріалу, який не боїться вітру.

Розглядаючи питання, як вибрати намет для відпочинку, слід врахувати і сезонність. За цим параметром вони класифікуються на літні, всесезонні і 3-сезонні. Літні модифікації мають хорошою вентиляцією, що дуже важливо в спеку.

3-сезонні намети робляться з щільної тканини, здатної витримувати проливні дощі і холодні вітри. Використовувати їх можна з весни по осінь. Всесезонні моделі розраховані на експлуатацію в складних погодних умовах.

Розмір, кількість шарів

Розміри намети підбираються індивідуально. В середньому, на одну людину виділяється не менше 60 сантиметрів ширини.

Як вибрати намет для походу за розмірами? Найпростіший спосіб - взяти спальники і розміститися на підлозі. Далі слід зняти розміри і спроектувати їх на пропоновані габарити наметів у продажу.

Одношарові намети робляться з єдиного полотна. Головна їхня перевага - легкість. Але в спеку на стінках можливе утворення конденсату.

Двошарові моделі припускають наявність додаткового зовнішнього шару. Нижній шар дихаючий, а верхній - водонепроникний. Такі намети більш комфортні, але і важкі.

Матеріали виконання

Сучасні намети роблять з поліаміду і поліефіру. Поліамідні моделі досить міцні і недорогі. Але під час розтягування вони починають пропускати воду. Також поліамідна тканина чутлива до сонячних променів.

2.jpg

Поліефірні тканини володіють кращими експлуатаційними характеристиками, але і коштують дорожче.

У розгляді питання як правильно вибрати намет туристичну важливо не тільки визначитися з типом тканини, але і наступними характеристиками:

  1. Плетіння. Найпоширенішим вважається Taffeta. Ще є Oxford, Rip Stop. Перше плетіння забезпечує додаткову міцність, друге - збільшує стійкість до навантажень без обважнення.
  2. Щільність. Показник вимірюється в текс. Чим більше текс, тим щільніше, важче і міцніше тканина.
  3. Просочення. Поліуретанова просочення збільшує стійкість до води. Вона наноситься зсередини. Чим більше шарів, тим довше намет буде не промокати. Силіконова просочення вважається більш довговічною, але вона збільшує ціну.

Якщо передбачаються нетривалі вилазки на природу, цілком можна обійтися нейлоновими наметами зі стандартним плетінням і товщиною 190-210 текс.

Конструкція купола

Туристичні намети бувають у формі півсфери, напівбочка і будиночка. Півсфери є кілька дуг, перехрещених між собою. Це сама універсальна форма. Півсфера підходить навіть для екстремальних походів.

Напівбочка відрізняється місткістю - дуги розташовуються між собою паралельно. Така форма підходить для кемпінгу. В умовах негоди напівбочка нестійка.

Палатки-будиночки є класичними. За ним відмінно скочується сніг і дощ, але ветроустойчивость у такій конструкції низька.

Є ще і безкаркасні моделі. Вони компактні і легкі, розраховані на туристів-одинаків.

Автомобільні намети

Багато туристів вважають за краще подорожувати на автомобілях. В такому випадку можна звернути увагу на намети, встановлені на автомобільну дах.

palatka-na-kryshu-avtomobilya-svoimi-rukami-naznachenie-i-osobennosti-izgotovleniya.jpg

Автомобільні намети туристичні - як вибрати? Головний критерій - це вага. Намет з людьми повинна важити не більше 40% від корисного навантаження машини. Винятком виступають конструкції з додатковими опорами.

Другий важливий параметр - габарити. Якщо намет буде перевищувати розміри даху, то будуть потрібні подовжувачі. Не варто купувати занадто високі моделі - вони можуть чіплятися за крону дерев.

Туристичні намети - як вибрати за формою:

  1. Пірамідальна. Найпростіша і незручна конструкція.
  2. Куполоподібну. Більш просторий намет, але при виборі важливо точно підібрати розміри.
  3. Конструкції з похилим дахом і вертикальними стінками. Відрізняються потужним каркасом і збільшеним внутрішнім об'ємом.
  4. З «спідницею» з боків. Покривають автомобіль до дверних ручок або стекол, сприяють збереженню тепла.
  5. З стінками, які встановлюються біля автомобіля. Найзручніші і дорогі вироби.

Знаючи, як вибрати намет для кемпінгу, залишається тільки придбати якісний виріб від відомого бренду. Рекомендується не економити, так як намети в подорожах безпосередньо впливають на комфорт відпочинку.

Підписуйтесь на наші соц мережі


tiktok

Автор: Аліна Закордонець

Сподобався матеріал? Так (2) Ні (0)
Рейтинг:
Теги:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!