Головна Блог Фото Новини Дакар-2023 - підсумки найпопулярнішого ралі-марафону року
Vnedorognik.ua logo

Дакар-2023 - підсумки найпопулярнішого ралі-марафону року

Цього року ралі Дакар запам'яталося ефектними аваріями та заїздами. Команди викладалися в цьому сезоні на повну, показавши відмінну битву. І ось Дакар-2023 підійшов до кінця. Підсумки для багатьох стали несподіваними, а відсутність деяких сильних команд дозволила іншим стати вищими за всіх на п'єдесталі.

Підсумки ралі Дакар-2023: найголовніше

Позашляховики

Переможець Ралі Дакар 2023 у класі позашляховиків

Катарський пілот Нассер Аль-Аттія став цього року п'ятиразовим переможцем ралі "Дакар". Він зміг здобути перемогу завдяки своїй стриманій і точній тактиці.

Нассер Аль-Аттія, виступаючи за команду Toyota Gazoo Racing, фінішував 11-м на фінальній 136-кілометровій ділянці між Аль-Хофуфом і Даммамом 15 січня. У загальному заліку він фінішував першим із часом 45 годин 3 хвилини 15 секунд.

Завдячуючи новій перемозі, Нассер Аль-Аттія став другим у рейтингу пілотів з найбільшою кількістю перемог у "Дакарі" в категорії позашляховиків. Лише на три перемоги його випереджає рекордсмен Стефан Петрансель.

Цього року багато експертів ставили на перемогу екіпажу команди Bahrain Raid Xtreme, але команда змогла фінішувати тільки на другому місці.

Гонщик Карлос Сайнс зійшов з дистанції через три етапи через аварію під час подолання дюни. На той час він уже вибув із перегонів через механічну поломку на 2-й день змагань.

Пілот Bahrain Raid Xtreme - Себастьян Леб не зміг боротися за загальну перемогу в ралі, зіткнувшись із численними проколами та пошкодженнями в перші етапи змагань. У категорії позашляховиків він приїхав другим.

Ще два заводських пілоти Toyota Gazoo Racing увійшли до п'ятірки лідерів і це стало одним із найкращих результатів японського автовиробника. Жиніель де Вільє та Хенк Латеган фінішували на четвертому та п'ятому місцях.

Переможці Дакар у класі Позашляховики:

  1. Нассер Аль-Аттія (Катар, Тойота) – 45:03.15
  2. Себастьян Леб (Франція, BRX) +1:20.49
  3. Лукаш Мораеш (Бразилія, Тойота) +1:38.31

Мотоцикли

Переможець Ралі Дакар 2023 у класі мотоциклів

Кевін Бенавідес - пілот з команди Red Bull KTM Factory Racing, став першим на фінальному етапі Dakar 2023 і здобув загальну перемогу в мотозаліку. Його основним суперником був напарник з його ж команди - Тобі Прайс. Австралієць завершив перегони на 55 секунд пізніше.

Пілоти команд Honda не змогли цього року увійти до трійці лідерів. Найкращим із них став Пабло Кінтанілья в команді Monster Energy Honda Team, який став четвертим у мотозаліку.

Призові місця в категорії Мотоцикли:

  1. Кевін Бенавідес (Аргентина, КТМ) - 44:27.20
  2. Тобі Прайс (Австралія, КТМ) +0.43
  3. Скайлер Хоус (США, Хуксварна) +5.04

Квадроцикли

Переможець Ралі Дакар 2023 у класі ATV квадроциклів

У цій категорії чергову перемогу здобув Александр Жиру з команди Yamaha, встановивши час 56 годин 44 хвилини 30 секунд. Розділять п'єдестал із переможцем аргентинець Франсіско Морено Флорес та американець Пабло Копетті, показавши час +43.11 та +1:52.55 відповідно.

Переможці в категорії Квадроцикли:

  1. Олександр Жиру (Франція, Ямаха) – 56:44.30
  2. Франсиско Морено Флорес (Аргентина, Ямаха) +43.11
  3. Пабло Копетті (США, Ямаха) +1:52.55

Вантажівки

Переможець Ралі Дакар 2023 у класі Вантажівки

Команда Boss Machinery Team De Rooy Iveco з пілотом Янусом ван Кастереном здобула перемогу в загальному заліку серед вантажівок. Його час склав 54 години 3 хвилини 33 секунди. Мартін Мацик з команди MM Technology фінішував у загальному заліку другим. Він відстав від переможця на 1 годину 12 хвилин.

Третій результат у категорії здобув Мітчел ван ден Брінк з команди Eurol Team De Rooy Iveco з часом 56 годин 43 хвилини 55 секунд.

Переможці у класі Вантажівки:

  1. Янус ван Кастерен (Нідерланди, Iveco) – 54:03.33
  2. Мартін Мацик (Нідерланди, Iveco) +2:40.22
  3. Мітчел ван ден Брінк (Нідерланди, Iveco) +4:02.29

Підписуйтесь на наші соціальні мережі:


tiktok

Автор: Максим Перепелиця

Сподобався матеріал? Так (5) Ні (0)
Рейтинг:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!

Круто!!

Федір • 17.01.2023

Крутяк. Найкрутіша автоподія в своїй ніші!

Слава • 17.01.2023