Головна Блог Статті Новини Як узаконити фаркоп на легковому автомобілі в Україні
Vnedorognik.ua logo

Як узаконити фаркоп на легковому автомобілі в Україні

Категорія:

Зміст

Одним із вкрай популярних аксесуарів для автомобіля є фаркоп. Він буде корисний як на важкому позашляховику, так і на звичайному легковику. Однак у водіїв, які вперше його купують, може виникнути питання — як узаконити фаркоп на автомобілі? Спробуємо знайти відповідь.

Як зареєструвати фаркоп на легковий автомобіль

У різних країнах закон по-різному ставиться до доопрацювання автомобілів їхніми власниками. Десь все суворо регламентовано і вимагається узгодження навіть найменших змін у конструкції транспортного засобу. Десь автомобілісти мають у цьому питанні більше свободи.

Як зареєструвати фаркоп

Фаркоп і закон

Щоб розібратися в тому, як це влаштовано в Україні, потрібно звернутися до законів. Зокрема до статті 32 Закону України Про дорожній рух, а також до Постанови Кабінету Міністрів України № 607.

Згідно з цими документами, переобладнання транспортного засобу, яке призводить до зміни його облікових даних, має бути відображено в його реєстраційних документах.

Однак це стосується тільки переобладнання, яке змінює такі характеристики автомобіля:

  • повна маса або її розподіл по осях;
  • розміщення центру ваги;
  • тип двигуна, його вага та потужність;
  • колісна база або колісна формула;
  • система гальмівного та рульового управління;
  • трансмісія.

Як узаконити фаркоп

Тобто, встановлення тягово-зчіпного пристрою до цього списку не належить. Тому якщо вам було важливо дізнатися, як узаконити фаркоп на автомобіль, можете бути спокійні. Ніяких особливих процедур не потрібно.

Не забуваємо, що водійська категорія В дозволяє буксирувати причіп з максимальною масою до 750 кг. А для причепів більшої маси вже буде потрібно відкриття категорії ВЕ.

Як узаконити фаркоп для виїзду за кордон

Якщо ж ви плануєте виїжджати за кордон на автомобілі з ТЗК, то варто перед цим уточнити місцеві правила. 

Як узаконити фаркоп на легковому автомобілі

Наприклад, у багатьох країнах Європи заборонено використовувати несертифікований причіпний пристрій. Тому перед купівлею фаркопа упевніться, чи має компанія-виробник сертифікат відповідності якості.

Оскільки фірма не може віддати клієнту оригінал документа, зазвичай просто на фаркопі розміщують спеціальну табличку з номером сертифіката і характеристиками виробу.

Купити сертифікований фаркоп

Також потрібно мати на увазі, що в деяких країнах заборонено переміщатися на автомобілі зі встановленим тягово-зчіпним пристроєм, якщо ви в цей час нічого не буксируєте. І гак фаркопа в таких ситуаціях має бути знятий. Зроблено це на догоду безпеці в разі ДТП. Тому якщо у вас встановлено фаркоп із жорстким гаком, доведеться демонтувати всю конструкцію.

Де купити фаркоп на легковий автомобіль

У нас ви можете купити фаркопи як місцевих, так і світових виробників для найбільш популярних моделей позашляховиків, пікапів і кросоверів. 

Наші фахівці допоможуть вам вибрати пристрій, який підходить під ваші потреби і бюджет. А якщо потрібна допомога в установці, наше тюнінг-ательє зробить монтаж швидко і якісно.

Підписуйтесь на наші соцмережі


tiktok

Сподобався матеріал? Так (3) Ні (0)
Рейтинг:
Теги:
Відправити

Коментарі

Ім'я Поле Ім'я не може бути порожнім!
Коментар Поле Коментар не може бути порожнім!
Оцініть матеріал
Погано
Не дуже
Середньо
Добре
Відмінно
Поле Оцініть матеріал не може бути порожнім!